Silence Creativity

Blogger

Powered by Blogger | Created and Maintained by »♫ ÃIḾÃ₦ çY®Ã₣ ♫«

Kenali Kapal Perang Terpantas Di Dunia, USS Independence & Freedom


Keperluan tentera laut Amerika Syarikat (AS) untuk memiliki kapal perang laju bakal dipenuhi oleh dua buah kapal yang telah mencapai kelajuan seperti kenderaan di lebuh raya semasa menjalani ujian di laut.

Kapal "Independence" itu boleh mencapai kelajuan maksimum 45 knots atau kira-kira 87 kilometer sejam dan kelajuan 44 knots (85 kilometer sejam) secara berterusan selama empat jam semasa menjalani ujian pembina kapal yang berakhir pada bulan ini dekat Pantai Teluk Mexico. Ia boleh memuatkan seramai 40 orang krew dan mampu belayar sejauh 10,000 batu nautika (20,000 km) pada sekali isian bahan api.


Selain itu, "Independence" juga mempunyai dek penerbangan yang lebih besar dari kapal perang konvesional. Dengan keluasan 1,030 m2, ia mampu menyokong operasi yang melibatkan 2 buah helikopter SH-60, beberapa buah pesawat tanpa pemandu (UAV), atau sebuah helikopter besar jenis CH-53.

Kembarnya, Kapal "Freedom" yang sepanjang 115 meter dan dibina oleh kontraktor pertahanan berasingan, juga didapati telah mencapai kelajuan serupa.

Kedua-dua versi yang dikenali sebagai Littoral Combat Ship (Kapal Tempur Pesisir) itu menggunakan enjin diesel berkuasa tinggi dengan bantuan turbin gas untuk bergerak lebih laju.


Kapal-kapal tersebut menggunakan jet-jet air boleh kemudi bagi menggantikan kipas dan kemudi, selain mampu mengharungi perairan lebih cetek berbanding kapal perang biasa, membolehkannya belayar lebih hampir dengan pantai dan memburu lanun dengan lebih berkesan.

Pembinaannya telah dipercepat kerana tentera laut mahu kapal yang boleh beroperasi di kawasan pesisir.

 • Kapal "Independence" itu boleh mencapai kelajuan maksimum 45 knots atau kira-kira 87 kilometer sejam dan kelajuan 44 knots (85 kilometer sejam) secara berterusan selama empat jam.
 • Kembarnya, Kapal "Freedom" yang sepanjang 115 meter dan dibina oleh kontraktor pertahanan berasingan, juga didapati telah mencapai kelajuan serupa.
 • "Independence" ialah kapal perang berbadan aluminium yang dibina oleh Austal USA di Mobile, Alabama. Kontraktor utama ialah anak syarikat General Dynamics, Bath Iron Works di Maine.
 • Lockheed Martin Corp pula mengetuai pasukan yang membina "Freedom" di Marinette, Wisconsin. Ia nampak seperti kapal perang konvensional dengan badan diperbuat daripada keluli.


 • "Freedom" dijangka mula beroperasi tahun depan, dua tahun lebih awal daripada jadual.

  "Independence" ialah kapal perang berbadan aluminium yang dibina oleh Austal USA di Mobile, Alabama. Kontraktor utama ialah anak syarikat General Dynamics, Bath Iron Works di Maine.

  Lockheed Martin Corp pula mengetuai pasukan yang membina "Freedom" di Marinette, Wisconsin. Ia nampak seperti kapal perang konvensional dengan badan diperbuat daripada keluli.

  Kedua-dua pasukan bersaing untuk membolot kontrak lumayan kerana tentera laut merancang untuk memilih sama ada Lockheed Martin atau General Dynamics sebagai pembina, bukan kedua-duanya.

  Tentera laut merancang untuk memiliki 55 kapal perang laju seumpamanya.
  sumber: apesaje.tk, Wikipedia, Utusan, AP

  Categories: