Silence Creativity

Blogger

Powered by Blogger | Created and Maintained by »♫ ÃIḾÃ₦ çY®Ã₣ ♫«
بسم الله الرحمن الرحيم
Update 02/02/2011 – Update terkini dari Mesir yang dikeluarkan oleh Kementerian Luar Negeri – Berita Terkini Di Mesir

Update Keadaan di Mesir (23:08 GMT +8)(17:08 GMT +2)
1hb Feb 2010

 • Baru ada kenyataan rasmi mengenai pemindahan pelajar2 menggunakan kapal TLDM yg berlabuh di Athens.
 • Pelajar di Alex sudah mula mengemas & berkumpul untuk bersedia dibawa keluar dari Mesir melalui kapal terbang dan dibawa keluar dari Mesir. mereka akan dipindahkn ke negara berjiranan Mesir, BUKAN DIHANTAR PULANG.
 • Ibubapa diminta sentiasa menghubungi anak² untuk mengetahui keadaan semasa mereka di samping memberitahu tindakan kerajaan Malaysia kerana sistem komunikasi di Mesir sangat terjejas, ramai yang tidak tahu keadaan semasa.
 • Kawasan Kaherah dan Iskandariah sangat dikhuatiri . Bagi anak2 di Muhafazah lain, InsyaAllah keadaan mereka selamat kerana kawasan yg teruk terjejas ialah Kaherah & Iskandariah.
 • Setakat ini tiada laporan kes keselamatan pelajar2 Malaysia di sana, doakan supaya mereka sentiasa selamat. • Update : 02/02/2011
  Bernama Online – Kerajaan Usaha Bawa Pulang Pelajar Menggunakan Kapal Atau Pesawat

 • Antara langkah berkenaan ialah meminta kapal Bunga Mas 5, iaitu sebuah kapal serbaguna yang dikawal oleh Tentera Laut Diraja Malaysia yang bertugas di Teluk Aden, untuk belayar ke Pelabuhan Adabiyah yang terletak kira-kira dua jam setengah perjalanan dari selatan Kaherah, bagi membawa keluar pelajar-pelajar berkenaan. Kapal itu dijangka tiba di Pelabuhan Adabiah pada 5 Februari.

 • Sudah berunding dengan Menteri Luar untuk meminta syarikat penerbangan Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) dan AirAsia untuk melakukan penerbangan khas ke Kaherah bagi membawa keluar pelajar-pelajar Malaysia.

 • Berusaha membawa pelajar-pelajar Malaysia ke Jeddah untuk ditempatkan sementara di pusat Tabung Haji di sana sehingga ada penerbangan pulang ke Malaysia.


 • _______________________________________________


  ::...:: Entry asal ::...::


  CLICK to Expand/Collapse (+/-)

  Saya dapat message dari @DyyaDizarch salah seorang pelajar perubatan di Mesir yang sedang berusaha memohon bantuan dan perhatian Kerajaan Malaysia tentang situasi sebenar di Mesir.


  Menurut laporan Bernama 30 Jan 2011 – Belum Ada Keperluan Bawa Pulang Penuntut Dari Mesir – Muhyiddin

  Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika di Labis hari ini memberitahu bahawa tiada keperluan untuk membawa balik pelajar-pelajar Malaysia buat masa ini. Jika pelajar-pelajar berkenaan ingin pulang, mereka boleh melakukannya dengan membiayai sendiri perjalanan pergi dan balik dari negara itu.

  Wisma Putra juga telah menubuhkan dua bilik operasi iaitu di Kementerian Luar Negeri, Putrajaya dan di Kedutaan Besar Malaysia, Kaherah.

  Ia boleh dihubungi di talian 03-88892746 / 03-88874570 (Putrajaya), dan 00-202-37610013 sambungan 116, atau 00-202-37610164 (Kaherah) dan bercakap dengan Penasihat Menteri Saharudin Hassan, Setiausaha Kedua Samsul Kahar Kamarudin serta Setiausaha Ketiga Iskandar Harman.  Kenyataan itu telah menimbulkan rasa tidak berpuas hati ibu bapa penuntut Malaysia yang terperangkap di sana kerana situasi mereka sangat terdesak dan didalam bahaya, tidak seperti yang diberitahu oleh kerajaan.

  Bekalan elektrik dan internet juga telah dipotong. Rompakan dan pecah rumah, kecurian dan bekalan makanan yang meruncing. Bank juga tidak berfungsi malah perlindungan keselamatan juga terhakis.

  Mengikut blog krisismesirnasibrakyatkita.blogspot.com

  ok.. yg kat comment tu update dri kwn pompuan.. wallet die kene curi.. hilang 1000.. n die yg ckp airport kat alex dh kene bakar…
  ni update dri adik sy..
  keadaan smkin teruk.. polis kat alex sume dh xde.. n mmg xde rulez…
  post balai polis sume dh kene bakar.. n senjata sume org awam dh curi…n banduan sume dh kene lepas… pg td adik tetibe call.. suruh call balik.. emergency… die ckp internet sume dh down.. msg pn xboleh… n time tu battery die low… suruh die charge.. worse.. die ckp xleh charge sbb power xde… skarg xsure la ade ke xde…tp klu xde.. it’s a big problem… sbb satu2 cara nak contact diorg ialah call.. klu phone xde battery n xleh charge or no kredit so dh x boleh call.. n gov egypt plan nak cut bekalan air.. tp sampai skarg boleh pki lg.. xtau bile diorg nak cut..
  so driorg idup dlm kegelapan…
  then ATM sume xleh pki.. kedai sume xleh ttp… n ni satu masalah.. ssh diorg nak balik.. airport terdekat kat alex dh kene bakar.. then xde duit sbb atm sume down… n brg adik cakap harga sume melambung… of course bg sy at-salat mengambik lesempatan.. call 5 saat utk 4 5 genih tu sangat melampau… xsampai seminit pn.. n harga top up pn mahal skarg.. taxi even worst.. super mahal gle…
  makanan dh kurang.. n duit xleh kuar n harga melambung..  Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam. Ramai pelajar yang terkandas di lapangan terbang akibat rusuhan dan jadual penerbangan ditunda.

  Saya rasa mesej ini perlu disampaikan kepada semua supaya kita tahu keadaan yang sebenar yang berlaku di sana dan supaya kerajaan kita secepat mungkin menghantar bantuan dan mengeluarkan rakyat kita dari sana.

  Keadaan yang semakin getir ini boleh dilihat apabila kerajaan Amerika Syarikat, India dan United Kingdom telah menghantar pesawat bagi mengambil pulang rakyat mereka yang berada di Mesir yang mahu pulang.

  Semoga pelajar dan rakyat Malaysia di sana dilindungi Allah dan dipelihara dari segala musibah.

  Bloggers seluruh Malaysia, take note!


  Sebarkan maklumat berikut; dan minta kerajaan Malaysia memberi priority sebaik mungkin untuk isu ini.Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita

  Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923

  Atau melalui:
  Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
  Twitter: DyyaDizarch
  Blog: Nadia-ism
  YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com
  Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.
  - Nadia -


  Bagi yang tak tahu menahu mengenai isu ini boleh baca beberapa link berikut:

  1. Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita
  2. Facebook Pages – Selamatkan Pelajar kita di Egypt
  3. What’s happening in Egypt
  4. Ariffshah : Krisis Mesir Nasib Pelajar Kita
  5. Obefiend – revolusi piramid bukan MLM Mesir

  Boleh ikuti perkembangan terkini melalui facebook Selamatkan Pelajar Malaysia di Mesir atau blog ariffshah.com Krisis Di Mesir Keadaan Sebenar Pelajar Malaysia @NajibRazak

  AiMaN AsYraF


  Categories: ,